De aanhangwagen achter de personenauto – rijbewijs B-E

U heeft een rijbewijs BE nodig om te rijden met een zwaardere aanhangwagen, boottrailer of caravan.

 

Maximaal gewicht aanhanger of oplegger beperkt

De aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE mag sinds 19 januari 2013 niet meer wegen dan 3500 kg (toegestane maximummassa). Alleen onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger op oplegger zwaarder zijn dan 3.500 kg. Overschrijdt uw voertuig met oplegger of aanhanger deze eisen? Dan heeft u een rijbewijs C1E nodig.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs BE? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Voor u geldt dan geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger. Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs BE.

 

Nieuw rijbewijs B+ code 96

Met het nieuwe rijbewijs B+ code 96 mag u een aanhangwagen voorttrekken die zwaarder is dan 750 kg (toegestane maximummassa). Voorwaarde is wel dat de toegestane maximummassa van het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg bedraagt. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

U kunt een rijbewijs B+ code 96 bij uw gemeente aanvragen op het moment dat u bent geslaagd voor het BE-examen. Het examen voor B+ code 96 is gelijk aan het examen voor BE. Heeft u eenmaal voor B+ code 96 gekozen, dan kunt u deze later niet meer omwisselen voor een BE-rijbewijs.

 

De opleiding

Om aan de opleiding deel te kunnen nemen moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Dit is tot op heden tevens de vrijstelling van de theorie. Voor de opleiding maken wij gebruik van een BMW X1 met daarachter een 2-assige middenasaanhangwagen. De opleiding en het examen zijn gericht op, zowel de verkeersdeelneming, als de bijzondere verrichtingen met een voertuigcombinatie.